DV Sevnica-Boštanj - Domov

glava mobile

Modra frankinja in portugalka sta naši

MF2016Slovenska vinogradniška literatura, ki modre frankinje in portugalke doslej ni uvrščala niti med naše avtohtone sorte, bo doživela pomembno posodobitev. Strokovnjaki nemškega trsničarskega inštituta Geilweilerhof so odkrili, da sta se ti mednarodno razširjeni rdeči sorti grozdja rodili prav na slovenskih tleh.

Preberi več (spletni Dnevnik)>>>

Za prepoznavnost modre frankinje veliko naredimo tudi v Sevnici. Modre frankinje iz Slovenije in iz drugih držav ocenjujemo in promoviramo že nekaj let, organiziranih pa je bilo tudi več Festivalov modre frankinje.

Več (Projekt modre frankinje)>>>

Realizirana 2. strokovna ekskurzija

lisjak,2016Prvo soboto po martinu, 19. novembra 2016, je bila realizirana druga strokovna eksurzija v letu 2016. Obiskali smo Kras in Vipavsko dolino, in sicer Park vojaške zgodovine v Pivki, Domačijo Lisjak v Dutovljah in Turistično kmetijo Malovščevo v Šempasu. Deževnemu vremenu navkljub, je 50 udeležencev uživalo v prijetnem, sproščenem in veselem vzdušju. 

Preberite več

Blagoslov in pokušina naših mladih vin

vinko8

Tradicionalni blagoslov mladih vin, pri cerkvici sv. Jošta pod Lisco, na martinovo nedeljo 13. novembra 2016, je kljub pravi zimski idili privabil mnoge pohodnike, vingradnice in vinogradnike. Po blagoslovu vin, ki ga je opravil župnik iz Loke pri Zidanem mostu, Janez Furman, je sledila degustacija skoraj 50 vzorcev. Strinjali smo se, da kletarimo odlična, nadpovprečna vina letnika 2016. Polna, bogata, sveža, harmonična, obarvana, aromatična - skratka vina, na katera smo lahko ponosni. 

Glavni organizator dogodka je bilo tudi letos Kulturno, športno in turistično društvo Blaža Jurka Razbor, kot običajno pa smo sodelovali člani Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj. Fotogalerijo (ki jo je posnel Vinko Šeško), si lahko ogledate na strani "Fotogalerija" (Povezava>>>).

Strokovno predavanje o trgatvi in negi mošta

wondra2Da bomo pred in med trgatvijo ter pri negi mladega vina razpolagali s čim več znanja in koristnimi informacijami, ki jih zagovarja enološka stroka, smo medse povabili strokovnjaka, dr. Mojmirja Wondro iz ljubljanske Biotehnične fakultete.

Na srečanju v Boštanju, 8. septembra 2016, je dr. Wondra predstavil tehnološke procese predelave belega in rdečega grozdja in opozoril na pasti in izzive, s katerimim se lahko srečamo do prvega pretoka. Med drugim je nazorno predstavil pogoje in načine preudarne uporabe enoloških sredstev. Opozoril je na pomembnost pridelave zdravih vin, z nizko vsebnostjo vezanega žvepla. Zbrani slušatelji smo z zanimanjem prisluhnili tudi napotkom za pravilno pripravo učinkovitega kvasnega nastavka, napotkom za dosladkanje (ki ga bomo letos izvedli le izjemoma), izvedbo in nadzor biološkega razkisa in zorenja mladih vin na finih drožeh.

54. mednarodni Kmetijsko-živilski sejem

G.Radgona 2016 025

V torek, 23. avgusta, je 50 prijavljenih udeležencev obiskalo 54. mednarodni kmetijsko živilski sejem v Gornji Radgoni, popoldan pa smo preživeli na turistični kmetiji PRI KAPELI v Drbetincih. Nekaj vtisov dogajanja si lahko ogledate v spletni galeriji (povezava).

Letošnja AGRA, na stičišču Slovenije s Hrvaško, Avstrijo in Madžarsko, je predstavila okvirno 1800 razstavljavcev iz 30 sodelujočih držav na skupaj 70.800 razstavnih površin. Na dan našega obiska je na sejmu, med drugim, potekal tudi »Dan vinogradnikov in vinarjev«, s posvetom »Strokovne naloge na področju sadjarstva in vinogradništva«, srečanje somellierjev, slavnostna akademija ob 20-letnici Združenja VINIS, razglasitev rezultatov in podelitev medalj 42. odprtega državnega ocenjevanja vin in 6. odprtega državnega ocenjevanja BIO vin ter še veliko drugega. 

Turistična kmetija "Pri kapeli" (več na povezavi http://www.prikapeli.si/), kjer smo preživeli popoldanske ure, stoji na koncu vasi Drbetinci, na gričku, s katerega se ponuja čudovit pogled na dolino. Na kmetiji je tradicija vinogradništva in vinarstva že kar nekaj let, skrbno se prenaša in roda v rod, v njihovi vinski kleti smo vina iz Slovenskih goric, po skupnem kosilu, tudi poskusili. 

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.
Vec o piskotkih