Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Zaščita vinske trte, vršičkanje in druga poletna dela

trta2

Cilj vsakega vinogradnika je, da vinograd do trgatve ohrani v zdravem stanju, ki jeseni omogoča dobro dozorelost grozdja in s tem potrebno kakovost naših vin. Ozaveščeni vinogradniki, verjamemo da nas je vse več, skrbimo tudi za okolje, v katerem gojimo vinsko trto. Fitofarmacevtska sredstva (FFS) in druge snovi zato uporabljamo preudarno in pri tem dosledno upoštevamo omejitve, ki jih narekuje proizvajalec oz. zakonodajalec. Po končanem cvetenju je glavna skrb vinogradnikov usmerjena v zaščito listne površine in grozdja, predvsem preprečujemo pogoje za razvoj peronospore, oidija in botritisa.

Ker naši vinogradi ležijo na razmejenih območjih, kjer so možna žarišča okužbe s trsno rumenico, v poletnih mesecih zatiramo tudi ameriškega škržatka. Pomembno je, da za tretiranje izberemo optimalni čas, ki se ujema z razvojnim stadijem škodljivca. Podrobnosti o zatiranju ameriškega škržatka najdete na povezavi.

trta3

Preden izvedemo zaščito s fitofarmacevtskimi sredstvi, je v času bujne rasti priporočljivo v območju grozdja odstraniti zalistnike oz. odvečne mladice. S tem povečamo zračnost, omogočimo dober nanos zaščite, povečamo osvetljenost in boljšo prehranjenost. Redno torej skrbimo za osončeno, zračno in v rasti umirjeno trto. Prikrajšamo (vršičkamo) mladice, ki segajo preko zgornje žičnate opore. Vršičkanje je eden od ampelotehničnih ukrepov, ki ga po potrebi izvajamo tudi večkrat. Pri drugem vršičkanju ga opravimo višje kot prvič, da ostane nekaj produktivnih listov na zalistnikih. Vršičkanje v prvih tednih po cvetenju (manj kot tri tedne), ni najbolj priporočljivo, saj se s tem poveča pridelek, predvsem število jagod na grozd, lahko tudi masa jagod, te pa vsebujejo posledično manj sladkorjev in drugih zelo željenih koristnih snovi. 

Cilj zelenih del v poletnih mesecih je torej uravnavanje rasti, povečanje izkoristka asimilacije, vnos hranil in nastanek sladkorja v grozdju, vzpostavitev pogojev za dozorelosti lesa in normalen nastavek za naslednje leto. Z debelenjem grozdih jagod, se bo rast vinske trte postopno začela umirjati, jagode bodo s časom dobile megleni poprh. 

Zaščito s FFS izvajamo v rednih presledkih, s sredstvi in v obsegu, kot to svetuje svetovalna služba. Škropljenje, če je le možno, zaradi izhlapevanja in sprejema škropiv v rastlino izvajamo v suhem, ne prevročem (tj. večernem ali jutranjem) času in nevetrovnem vremenu, pred uporabo škropiv pa se vedno seznanimo z odmerki, mešanjem, karenco ipd. Z uporabo primernih šob oz. škropilnih naprav poskrbimo za čim bolj enakomeren nanos brez zatekanja ("megla"). Primerno se zaščitimo pred vnosom škodljivih snovi v organizem preko dihal in kože!  

Če nas preseneti toča, je potrebno ukrepati čim prej, oz. takoj, ko se trta osuši. Vinograde v tem primeru zaščitimo s fungicidi na osnovi folpeta ali mankozeba, uporabimo lahko tudi bakrove pripravke. Običajno dodajamo sredstva za krepitev rastlin (Protifert, Drin, Algoplazmin, Biofito… ipd.). Pri tem pazimo na omejitve (Drin se npr. slabo meša z bakrovimi pripravki). Proti oidiju v primeru toče uporabimo običajna sredstva, z dodatkom močljivega žvepla z večjim odmerkom (0,5 kg/ha). Polomljene mladice v primeru toče odstranimo. 

Tudi v času počitnic in dopustov, v poletnih mesecih, del v vinogradu ne zmanjka. Upamo, da bodo trenutki, ko se bodo v soparnih dneh nad vinogradi zgrinjali črni oblaki čim redkejši in da bo jeseni z dozorelim in zdravim grozdjem bogato poplačan naš trud!

Izpostavljamo

  fito-info

 

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>

Slovenski kloni >>>

 

PROGNOSTIČNA OBVESTILA:

obve vinograd 

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

karsia
KZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih