DV Sevnica-Boštanj - Obvestilo o varstvu vinske trte

glava mobile

Obvestilo o varstvu vinske trte

prog obvRazvoj vinske trte je v povprečju na stopnji štirih do šestih razgrnjenih listov (14 - 16 po lestvici BBCH), v dolžini mladik med 7-10 cm. Ob zaključevanju meseca aprila (25.-26.04.2019) so bili na zgodnejših legah izpolnjeni pogoji za primarne okužbe s peronosporo vinske trte.

Svetujemo, da vinograde v nestanovitnih vremenskih razmerah zaščitite pred naslednjim obdobjem intenzivnejših padavin s pripravki kot so: FOLLOW 80 WG (1,25 kg/ha), FOLPAN 80 WDG (1,25 kg/ha), FOLPAN 50 SC (2 l/ha; zaloge v uporabi do 30.03.2020), POLYRAM DF (2,4 kg/ha), ANTRACOL WG 70 (2 kg/ha; zaloge v uporabi do 22.06.2019), ANTRACOL (2 kg/ha; zaloge v uporabi do 22.06.2019), DITHANE DG Neotec (2 kg/ha), DITHANE M-45 (2 kg/ha), AVTAR 75 NT (2 kg/ha), MANFIL 75 WG (2 kg/ha), MANFIL 80 WP (2 kg/ha), MANFIL PLUS 75 WG (2 kg/ha), PINOZEB M-45 (2 kg/ha), PENNCOZEB 75 DG (2 kg/ha), ELECTIS 75 WG (1,5 kg/ha), DELAN PRO (3,0 l/ha), VIDERYO F (2,5 l/ha), VINCYA F (2,5 l/ha), DAIMYO F (2,5 l/ha). Možna je tudi uporaba sredstev na osnovi fosetil aluminija, pri katerih je potrebno nanos opraviti 3 × zaporedoma, v razmiku 8-10 dni (prilagodite intenzivnosti rasti): MIKAL FLASH (4 kg/ha), MOMENTUM F (4 kg/ha), ALLEATO DUO (1-2 kg/ha).

Z razvojem mladik in višanjem dnevnih temperatur narašča ob padavinah tudi možnost poškodb od toče. V tem primeru opravite varstvo čim prej, a počakajte, da se mladike osušijo. Prvi cilj je razkužitev in osušitev poškodovanega tkiva, s čimer patogenom otežimo vstop v rastlino. Pri izbiri pripravkov dajte prednost sredstvom z aktivno snovjo folpet (follow 80 wg, folpan 80 wdg, folpan 50 sc videryo f, vincya f, daimyo,…).

Proti oidiju vinske trte uporabite pripravek na osnovi žvepla: THIOVIT JET, COSAN, KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL, PEPELIN WG, VINDEX 80 WG; v odmerku 3 do 8 kg/ha. Slednji učinkujejo na zmanjševanje napada pršic trsne kodravosti (akarinoze), trsne pršice (erinoze). Na legah, kjer povzroča oidij redne in hude okužbe, lahko pristopite z UNIVERSALIS (2 l/ha; deluje na peronosporo in oidij), oz. KARATHANE GOLD 350 EC (0,5 l/ha).

V primeru rabe sredstev, ki so čebelam nevarna, pokosite cvetočo podrast in jih uporabite v večernem času, ko čebele ne letajo. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

Pripravil: Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (06.05.2019)
Povezava: http://agromet.mko.gov.si/PP/Notices?CenterID=6&CategoryID=2