Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.   

 

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Obvestilo o varstvu vinske trte in zatiranje plodove vinske mušice

maxresdefault na grozdju 1V vinorodni deželi Posavje so zgodnje sorte v vinogradih na stopnji mehčanja jagod (83 - 85 po lestvici BBCH), kasnejše sorte pa na začetku zorenja (BBCH 81). Pri varstvu pred peronosporo vinske trte potekajo zadnja tretiranja.

Priporočamo uporabo sredstev z dodanim bakrom AMALINE FLOW (2,25 l/ha; do mehčanja jagod), oz. bakrove pripravke: BADGE WG (2,5 kg/ha; do obarvanja jagod), KOCIDE 2000 (2 kg/ha; do trgatve [85 po lestvici BBCH]), CUPRABLAU Z 35 WG (3 kg/ha; 21 dni karence), CUPRABLAU Z 35 WP (3 kg/ha; 21 dni), CUPRABLAU Z 50 WP (2 kg/ha; 21 dni), CUPRABLAU Z ULTRA WP (1,8 kg/ha; 21 dni). Še vedno lahko uporabite tudi kontaktne pripravke, a bodite pozorni na karenčne dobe. V poštev pridejo: AMPEXIO (0,5 kg/ha; do mehčanja jagod [85 po BBCH]), ORVEGO (0,8 l/ha; do barvanja jagod [83 po BBCH]), DITHANE M-45 (2 kg/ha; do mehčanja jagod), DITHANE DG NEOTEC (2 kg/ha; do mehčanja jagod), AVTAR 75 NT (2 kg/ha; do mehčanja jagod), MANFIL PLUS 75 WG (2 kg/ha; do mehčanja jagod), MILDICUT (4 l/ha), VIDERYO F (2,5 l/ha; do mehčanja jagod), VINCYA F (2,5 l/ha; do mehčanja jagod), DAIMYO F (2,5 l/ha; do mehčanja jagod),…

Proti oidiju vinske trte lahko dodate nega od pripravkov na osnovi žvepla: COSAN, KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL, PEPELIN, THIOVIT JET ali VINDEX 80 WG v odmerku 3,0-8,0 kg/ha. Pri temperaturah zraka nad 28°C je pri uporabi močljivih žvepel potrebna previdnost zaradi možnega pojava fitotoksičnosti.

V primeru rabe sredstev, ki so čebelam nevarna, pokosite cvetočo podrast in jih uporabite v večernem času, ko čebele ne letajo. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

OBVESTILO ZA ZATIRANJE PLODOVE VINSKE MUŠICE (Drosophila suzukii)

Glede na izkušnje iz preteklih let plodova vinska mušica tudi na območju JV Slovenije v vinogradih povzroča čedalje večje težave. Zato pridelovalcem svetujemo, da za namene spremljanja vinske mušice v vinograde postavite privabilne pasti. Slednje lahko pripravite iz 0,5 l plastenk tako, da zavrtate večje število luknjic premera od 4 do 6 mm v zgornji del posode. Za boljšo učinkovitost vabe se priporoča, da del kjer so zavrtane luknjice obarvate rdeče. V plastenko vlijete 0,1 l privabilne raztopine, ki jo pripravite iz mešanice jabolčnega kisa in rdečega vina v razmerju 3:1. Kot privabilno raztopino lahko uporabite tudi zmes jabolčnega ali vinskega kisa. Mešanici nato dodate še čajno žličko sladkorja na liter raztopine ter nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode. Čistilno sredstvo zmanjša površinsko napetost tekočine in omogoči, da mušice lažje utonejo. Lovilne pasti obesite v območje grozdov. Masovni ulov je učinkovit samo ob majhnem naletu plodove vinske mušice oz. na manjših površinah in se izvaja v obdobju pred dozorevanjem plodov in v času po spravilu pridelka!

V primeru zatiranja plodove vinske mušice lahko v vinogradih v času zorenja lahko uporabite pripravka LASER 240 SC (0,22 l/ha, dovoljena uporaba 2x) ali LASER PLUS (0,11 l/ha, dovoljena uporaba 2x), ki sta dovoljena tudi v ekološki pridelavi, imata pa 14 dnevno karenco.

Več informacij o škodljivcu je dostopnih na naslednji povezavi: https://www.kis.si/f/docs/Entomologija/obvladovanje_PVM_4_maj2017.pdf

Uredila: Karmen Rodič, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (09.08.2019)

Izpostavljamo

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

Webp.net gifmaker

karsia novi logo
  KZ logo2015logo MastnakKZlogo2021

savaavto

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih