Obveščanje o varstvu vinske trte

Strokovni sodelavci KGZ Novo mesto so v petek, 13. 4. 2018, na svojem portalu objavili prvo letošnje obvestilo o varstvu vinske trte. Povzemamo ga v nadaljevanju. Kot običajno, boste lahko prognostična obvestila tudi letos spremljali tudi na naši spletni strani. Za dostop uporabite povezavo "PROGNOSTIČNA OBVESTILA: VINOGRADNIŠTVO", ki vam je na voljo v rubriki "IZPOSTAVLJAMO". Od naših zvestih sponzorjev, pa aktualna in izčrpna obvestila za varstvo in zaščito vinske trte redno objavlja tudi podjetje KARSIA, najdete jih na povezavi med sponzorji društva.stadij april

Vinska trta je pričela z razvojem. Odvisno od lege in sortimenta, lahko zasledimo nabrekanje brsta, do brstov v stadiju volne (03-05 po lestvici BBCH) in na izpostavljenih legah pri namiznih sortah tudi odpiranje brstov z vidnimi konicami zelenih poganjkov. Topli dnevi s temperaturami nad 16°C omogočajo uporabo žveplovih pripravkov: THIOVIT JET, COSAN, KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL, PEPELIN WG, MOČLJIVO ŽVEPLO KARSIA DF, VINDEX 80 WG, ki v odmerku 3 do 8 kg/ha učinkujejo na zmanjševanje napada pršic trsne kodravosti (akarinoze), trsne pršice (erinoze), učinkujejo na zmanjševanje okužb črne pegavosti vinske trte in delujejo proti oidiju vinske trte. Razmiki med tretiranji naj bodo v tem obdobju na 8 do 10 dni. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

Pripravil: Domen Bajec, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto (13.04.2018)

karsia
KZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop