Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.   

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Blagoslov in pokušnja naših mladih vin

jost2017

Kulturno, športno in turistično društvo Blaž Jurko Razbor ter Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj, smo ob letošnjem prazniku vina - Martinovem, tradicionalno organizirali blagoslov in pokušino mladih vin. Kot je običajno, smo vas tudi letos povabili k Sv. Joštu - idilični cerkvici pod vrhom Lisce, kamor se je mogoče povzpeti iz večih strani. Prijetnega dogodka se je v sončnem popoldnevu, v nedeljo 5. novembra, udeležilo okoli 40 pohodnikov, ki so poskusili naša mlada vina, pridelana v dveh vinorodnih okoliših (Bizeljsko-Sremiški in Dolenjski). Strinjali smo se, da z zorenjem obetajo še veliko - so bogata, igriva, harmonična in prijetno pitna.

Dogodek sodi v sklop prireditev, ki jih v novembru organiziramo v počastitev praznika občine Sevnica. Skupno bo pripravljenih okvirno 70 dogodkov v organizaciji občine, krajevnih skupnosti, podjetij in ustanov, društev in posameznikov. Med njimi bodo odprtja naložb, kulturni, športni in turistični dogodki, obeležitve obletnic ustanov in društev, dnevi odprtih vrat, pa tudi dogodki z dobrodelno in izobraževalno noto.

Program vseh prireditev najdete na povezavi: PRIREDITVE (OBČINSKI PRAZNIK 2017) >>>

Spoznavali smo "uspešne zgodbe" Prekmurja

Prekmurje 052

Na prvo novembrsko soboto smo organizirali 2. strokovno ekskurzijo v letošnjem letu. Kot običajno, tudi tokrat ni bilo težav napolniti avtobus, ki nas je popeljal proti Prekmurju. Spoznavali smo "uspešne zgodbe", ki so plod inovativnih, pogumnih in premišljenih odločitev mladih poslovnih ljudi, nadgradnje izkušenj predhodnih generacij in strokovnega znanja.

Več o utripu včerajšnjega dne, lahko še enkrat podoživite z ogledom našega spletnega albuma.

FOTOGALERIJA >>>

Preberi več

Nega mladih vin

mostV naših kleteh že negujemo mlada vina letnika 2017. Prve, optimistične napovedi o dobrem vinskem letniku, se za zdaj potrjujejo. Iz vinogradov, kjer ni bilo večje pozebe, toče ali oidija, v kleti namreč sprejemamo zdravo in zrelo grozdje - kot najpomembnejši pogoj za pridelavo dobrih vin. S sladkorji bogati vinski letniki pa kletarjem prinašajo tudi pasti, na katere moramo biti pozorni...

Še enkrat ponavljamo napotke iz KGZ Novo mesto, in sicer da je za dobro kakovost in neoporečna vina potrebno upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke.

Preberi več

Trgatev 2017

Trgatev se je pričela tudi v Vinorodni deželi Posavje, letos občutno prej kot prejšnja leta, čemur botrujejo sončni dnevi in visoke temperature.

NAPOTKI ZA KLETARJENJE LETNIKA 2017 (KGZ Novo mesto) >>> 

Podatke o parametrih dozorevanja grozdja, ki jih za Vinorodno deželo Posavje spremlja KGZ Novo mesto, najdete na povezavi: spremljanje dozorevanja grozdja 

V nadaljevanju ponujamo še nekaj uporabnih povezav za trgatev:

presanje

Žametovka, namenjena za predelavo v vino cviček PTP, naj ima sladkorno stopnjo nad 68°Oe, kraljevina nad 70°Oe in modra frankinja ter laški rizling nad 80°Oe. Vino cviček PTP ima lahko največ 10,0 % vol. dejanskega alkohola (v povprečju največ 74,5 °Oe sladkorja) in minimalno 6 g/L skupnih kislin. Tudi pri pridelavi vin beli bizeljčan PTP in rdeči bizeljčan PTP naj bodo pridelovalci pozorni na višino sladkornih stopenj. Beli bizeljčan ima lahko največ 12,5 %, rdeči bizeljčan pa največ 12,0 % vol. dejanskega alkohola.

Ob tem naj opozorimo, da je potrebno spremljati dozorevanje grozdja v svojem vinogradu (upoštevajoč sladkorno stopnjo, skupne kisline, zdravstveno stanje), saj so rezultati opravljenih meritev merodajni le za vzorčene vinograde in jih ne smemo vzeti na splošno. Le na ta način lahko določimo optimalni rok trgatve glede na želen karakter pridelanega vina.

kvasovkeNaj ponovimo še, da s skupnim trganjem (mešanjem) kakorkoli prizadetega in zdravega, kakovostnega grozdja znižamo kakovost celotnega pridelka. S te namenom spodbiramo poškodovano, neobarvano grozdje, uvele in suhe jagode, pa tudi grozdje, poškodovano od bolezni, insektov ali fizioloških motenj.

Na trgatev se je potrebno temeljito pripraviti in upoštevati dejstva, kot so visok nivo higiene, natančno odbiranje v primeru poškodovanega ali gnilega grozdja, hitra predelava, nižje temperature pri predelavi in vrenju, uporaba žvepla v začetku tehnološkega procesa (razsluzenje, drozganje), uporaba dobro pripravljenega kvasnega nastavka iz vitalnih kvasovk in uporaba hrane za kvasovke. Upoštevajte karenco uporabljenih botriticidov in FFS v izogib težavam s fermentacijo.

VEČ O TRGATVI>>>

Kmetijsko - živilski sejem, 2017

Radgona2017 45

50 članic in članov društva se je 29. avgusta  udeležilo 55. Mednarodno kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni. Ekskurzijo smo zaključili na vinogradniški kmetiji Püklavec, ki se nahaja v enem izmed najlepših vinorodnih območij v Sloveniji - v Jeruzalemskih goricah. Glavna dejavnost Püklavčevih je vinogradništvo in vinarstvo. Na 12 hektarjih vinogradov s 45000 trtami pridelujejo odlična bela vina - Chardonnay, Sauvignon, Renski rizling, Muškat otonel in Šipon, o tem smo se tudi prepričali.

FOTOGALERIJA>>>

Izpostavljamo

groz pozimi
 

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>

Slovenski kloni >>>

 

PROGNOSTIČNA OBVESTILA:

obve vinograd 

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

 karsiaKZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih