Iskanje

Kontakt

Društvo vinogradnikov Sevnica-Boštanj

Dol. Boštanj 22a
8294 Boštanj

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.   

 

 

 

ZD,link2

 

 

 

 

 

 

 

 

checkblueTa e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

(če želite biti obveščeni o novostih na naši spletni strani in aktualnostih, pošljite sporočilo)

 

  checkblueo spletni strani
       (pravno obvestilo)

Strokovno predavanje

felicijan2017

V četrtek, 23. marca 2017, je bilo v Dolenjem Boštanju realizirano prvo letošnje strokovno predavanje. Marjan Kragl, univ. dipl. ing. agr. iz podjetja Karsia, je zbranim članican in članom društva predstavil aktualne smernice in napotke o zaščiti in prehrani vinske trte v letošnjem letu. Predavatelj je z veseljem in izčrpno odgovoril tudi na vsa vprašanja, ki so jih v razpravi postavili zbrani slušatelji.

Razglasitev županovega vina 2017

zupanovo2017

(foto: vir Dolenjski list,
http://www.dolenjskilist.si/2017/03/08/171998/novice/posavje/Zupanovo_vino_2017_pridelala_druzina_Janc/)

Na Malkovcu je v petek, 3. marca, potekala svečana zaključna prireditev izbora za županovo vino Občine Sevnica. Društvo vinogradnikov Malkovec je bilo namreč letos, v sodelovanju z Občino Sevnica, nosilec prireditve "Izbor županovega vina 2017". Naj spomnimo, v sredini februarja smo v vseh štirih vinogradniških društvih sevniške občine (DV Malkovec, DV Šentjanž, DV Studenec in DV Sevnica-Boštanj), kot letošnje županovo vino zbirali vzorce bele zvrsti, brez ostanka sladkorja. Degustacijska komisija, ki ji je predsedoval Andrej Bajuk iz KGZ Novo mesto, jih je ocenila 14. februarja. Iz našega društva sta v izboru sodelovala dva člana, Stane Možič in Franc Stopar.

Preberi več

Redni letni občni zbor

zbor2017 0127

V petek, 24. februarja smo v Sevnici izvedli redni letni občni zbor. Udeležile so se ga mnoge naše članice in člani, našemu vabilu so se odzvali tudi gostje, in sicer župan Občine Sevnica, predsednik DV Studenec, predstavnik KS Sevnica in vinska kraljica Slovenije. Na zboru so nastopili pevci iz Trbovelj, "Un`s Trboul". 

Več o dogajanju na rednem zboru članic in članov DV Sevnica-Boštanj si lahko ogledate v FOTOGALERIJI.

Preberi več

35. društveno ocenjevanje vin

DSC01108

35. društveno ocenjevanje vin pomeni 35 let ocenjevanj naših vin. Po grobi oceni, smo v treh desetletjih in pol v našem društvu ocenili okvirno 4000 vzorcev, kakovost pa se, z manjšimi nihanji kot odraz letnikov, dviguje iz leta v leto. Tradicija ocenjevanj naših vin nas bogati in nam je v ponos. Mnogi ugledni degustatorji so v tem času vrednotili naša vina. Poleg članic in članov našega in sosednjih vinogradniških društev, so bili med njimi dr. Dušan Terčelj, dr. Mojmir Wondra, dr. Julij Nemanič, Darko Marjetič, Zdravko Mastnak, Katarina Merlin, Samo Hudoklin, že vrsto let pa degustacijsko komisijo vodita enologa Darja Bovha in Jože Simončič.

Za letošnje ocenjevanje smo zbrali 140 vzorcev vin, ocenili smo jih 11. februarja 2017. Ocenjevanje je potekalo skladno z našim Pravilnikom, brez zapletov in je bilo tudi po menju ocenjevalcev tudi tokrat lepo organizirano. 

Preberi več

Zimska rez vinske trte

Zimska rez vinske trte je prvo vinogradnikovo opravilo v vinogradih, opravimo jo pred brstenjem. Z rezjo nastavimo izhodišče in okvirno že določimo končno zgodbo vinskega letnika, ki je pred nami. Pod pogojem seveda, da bomo uspešno zatirali bolezni, škodljivce in da našega pridelka ne bo prizadela kakšna naravna ujma, npr. pozeba ali toča.

zimska rez

Več načinov je, kako trto pravilno obrežemo in jo pripravimo na novo sezono. Vse je stvar pristopa, razumevanja, tradicije in naših želja. Prav pa je, da naše cilje usmerjamo h kakovostnemu pridelku in zdravim trtam, to dosegamo z razumno obremenitvijo. S tem omogočamo dobro prehranjenost, zmerno rast, večjo učinkovitost pri zaščiti vinske trte pred boleznimi in škodljivci (posledično manj uporabe škropiv) ter pridelujemo zdravo in zrelo grozdje - kot pomemben predpogoj kakovostnih in vrhunskih vin.

Cilj zimske rezi je uravnavanje pravilnega razmerje med količino, kakovostjo in gospodarnostjo. Z rezjo ohranjamo želeno vzgojno obliko in preprečujemo izčrpanje. Rez pomembno vpliva na kakovost končnega pridelka, pa tudi na ekonomično pridelavo. Ni toliko pomembno, ali režemo na šparone - enega ali dva, reznike, kordone..., pomembneje je, da pravilno ocenimo zmožnosti vsake posamične trte, njen potencial, jo pravilno obremenimo in enakomerno razporedimo rodna očesa, kasneje mladice. Ko trta odžene prve mladice in ko zrastejo do primerne dolžine, kot krono zimske rezi, opravimo še zeleno rez - pletev odvečnih mladic.

VEČ O ZIMSKI REZI>>>

Želimo vam, da rez opravite pravilno in skrbno, naj vam bo v veselje. 

Izpostavljamo

groz pozimi
 

fito-info

iskalnik reg. FFS >>>

BBCH skala >>>

Slovenski kloni >>>

 

PROGNOSTIČNA OBVESTILA:

obve vinograd 

Zgodovina društva

knjiga2zbornik, izdan ob 40 letnici
(marec 2012)

Sponzorji društva

 karsiaKZ logo2015logo Mastnakoutput kletsavaavtoSILIKO logotip lezec BARVA sloganMF PROJEKT logo crop

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Podrobne informacije..

Sprejemam piskotke.

Vec o piskotkih